Vævsprøver spreder ikke kræftceller

27-01-2015
Ny forskning afliver myten om, at kræftundersøgelser, hvor kræftceller trækkes ud med en fin nål, kan sprede sygdommen til andre organer. Undersøgelsen er foretaget blandt patienter med bugspytkirtelkræft, men forskerne mener, at resultatet gælder for alle de kræftformer, hvor metoden bliver brugt til at stille diagnosen.

Studiet tyder på, at der ikke er nogen risiko ved at få taget en finnålsbiopsi, og det er glædeligt, siger lægefaglig redaktør Jens Oluf Bruun Pedersen.

Man kan først få stillet diagnosen kræft, når en vævsprøve af knuden – også kaldet biopsi – viser, at der er tale om kræftceller. Vævsprøven undersøges nærmere i mikroskop, hvor lægen kan se, om der er kræftceller til stede, og hvilken type kræftceller det drejer sig om.

Den nye amerikanske undersøgelse drejer sig om såkaldte finnålsbiopsier, hvor lægen stikker en tynd nål ind i knuden og suger nogle celler ud. Lægen bruger ultralyd til at se, at nålen føres det rigtige sted hen.

Både I USA og herhjemme har der været en vis frygt for, at metoden kan medføre, at kræftcellerne kan sprede sig fra nålen til andre organer i kroppen. Men det afvises i den nye undersøgelse.

Præcis diagnose med finnålsbiopsi

I undersøgelsen indgår data fra 2.034 patienter, som havde kræft i bugspytkirtlen uden spredning, og som gennemgik en operation i perioden 1998-2009. 498 af patienterne havde fået en finnålsbiopsi – de øvrige 1.536 patienter havde ikke fået en finnålsbiopsi.

Forskerne fulgte op på patienterne gennemsnitligt 21 måneder efter operationen, og her viste det sig, at de patienter, der havde fået en finnålsbiopsi, faktisk havde en bedre overlevelse end dem, der ikke havde fået en finnålsbiopsi.

I Kræftens Bekæmpelse siger lægefaglig redaktør Jens Oluf Bruun Pedersen, at resultatet er godt nyt, fordi finnålsbiopsierne er et vigtigt diagnoseredskab.

- Dette studie tyder på, at der ikke er nogen risiko ved at få taget en finnålsbiopsi, og det er glædeligt, fordi metoden kan give en præcis diagnose og dermed en mere sikker operation, end hvis man ikke først foretager denne biopsi, men udelukkende har set knuden på en scanning, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Gælder også andre former for kræft

Selv om den nye undersøgelse handler om patienter med bugspytkirtelkræft, mener forskerne bag, at resultatet gælder alle former for kræft, hvor finnålsbiopsier bruges til at stille diagnosen.

- Der er ikke grund til at tro andet end, at det også gælder for andre kræftformer, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Ved alle kræftoperationer vil man undervejs i operationen sende en prøve fra knuden og dens omgivelser til vævsundersøgelse – uanset om man tidligere har foretaget en finnålsbiopsi eller ej.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Gut.

Læs mere om vævsprøver

Læs om kræft i bugspytkirtlen

Link til undersøgelsen

 
Besøg cancer.dk

 

Læs om neuroendokrine tumorer på cancer.dk

 

Besøg cancer.dk