Målrettet strålebehandling af NET-svulster (PRRT)

04-02-2021
Brug af PRRT (peptid receptor radionuklid terapi) til behandling af neuroendokrine tumorer foregår ved at sprøjte radioaktive isotoper, der er bundet til proteiner ind i patientens blodårer.

De radioaktive isotoper binder sig ved hjælp af proteinet specifikt til kræftcellerne og stråler på dem, så de går til grunde. Mængden af det radioaktive stof måles i Giga-becquerel (GBq). Hidtil har alle patienter fået 4 behandlinger med en fast dosis på 7,4 GBq.

I forbindelse med et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitetshospital afprøves en ny behandlingsstrategi, hvor den radioaktive dosis tilpasses den enkelte patient og kan variere fra gang til gang. Den nye metode giver lægerne mulighed for at tredoble dosis, og forskerholdet fra Lever-mave- og tarmsygdomme og Nuklearmedicin og PET tror på, at den tilpassede behandlingsdosis kan forlænge levetiden for patienterne. Målet er at ramme den dosis, der har den størst mulige effekt med acceptable bivirkninger for hver eneste patient.

Dosis kan tredobles

Efter hver behandling udregner forskerne, hvor meget stråling nyrerne og knoglemarven har fået og kontrollerer blodprøver. På den baggrund kan de tilpasse hver enkelt behandlingsdosis til den enkelte patient – i praksis vil det i langt de fleste tilfælde betyde, at der kan gives en højere dosis. Faktisk helt op til 25 GBq, der er mere end en tredobling af dosis i forhold til standardbehandlingen.

Et canadisk forskerhold har vist, at jo højere dosis, man giver, jo mere af det radioaktive stof når frem til kræftcellerne. Samtidig har et svensk forskerhold vist, at jo mere af det radioaktive stof, kræftcellerne udsættes for, jo større er sandsynligheden for at kræfttumorerne stopper med at vokse eller at de ligefrem skrumper.

Forskerne i Aarhus håber på at kunne forlænge levetiden for NET patienterne. Studiet er et lodtrækningsstudie, hvor halvdelen af patienterne får standard dosis og den anden halvdel får individualiseret dosis.

Video om målrettet strålebehandling af NET-svulster (PRRT)

Se en kort video som viser, hvordan det er muligt at få strålebehandling direkte i blodbanen og målrettet behandle NET-svulster.

Se videoen om målrettet strålebehandling af NET-svulster

 
Besøg cancer.dk

 

Læs om neuroendokrine tumorer på cancer.dk

 

Besøg cancer.dk