Ja-Nej-klinikker skal give hurtigt svar på kræftsymptomer

31-03-2015
Når danskerne henvender sig hos deres praktiserende læge med symptomer på - og bekymringer om eventuel kræftsygdom, skal sundhedsvæsenet være tilgængeligt. Kræftpakker og diagnostiske centre skal suppleres med Ja-Nej-klinikker, der hurtigt skal kunne svare på, om man har kræft eller ej, siger Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Med simple ja-nej-undersøgelser kan vi tidligt finde en meget stor del af de kræfttilfælde, der ikke i første omgang passer i en kræftpakke, siger Kræftens Bekæmpelses formand, professor Frede Olesen

En mand henvender sig hos lægen. Han har blødt flere gange fra endetarmen, han har tabt sig, og han har lidt blodmangel. Der er ingen tvivl, patienten skal straks i et kræftpakkeforløb for tarmkræft. 

En kvinde henvender sig med oppustet mave, lidt ændret afføringsmønster og dårlig appetit, men føler sig ellers godt tilpas. Her er der ingen klare symptomer. Men lægen tænker, at der måske kan være risiko for tyktarmskræft, kræft i bugspytkirtlen, kræft i æggestokkene eller flere andre diagnosemuligheder. Kvinden bliver derfor henvist til et af landets 15 diagnostiske centre for at blive udredt. 

En anden mand på 45 år – tidligere ryger - har i løbet af vinteren haft lungebetændelse to gange. Selv om han nu efter den sidste lungebetændelse føler sig rask, siger lægen: kom lige og få lyttet på dine lunger om 14 dage, og for en sikkerheds skyld sender jeg dig afsted for at få taget et røntgenbillede eller en scanning af lungerne. Vi skal have be- eller afkræftet, om der måske sidder en knude i lungen. 

Kræftens Bekæmpelses formand, professor Frede Olesen forklarer, at det er rigtig godt, at der findes kræftpakkeforløb, og at der etableres diagnostiske centre rundt om i landet, så man hurtigt kan få undersøgt, hvilken kræftform, eller anden sygdom, der er tale om, få sin diagnose og komme i den rigtige kræftpakke. 

- Men vi mangler at udvikle det tredje ben – nemlig en smidig, hurtig og let tilgængelig undersøgelsesmulighed til den patient, som har haft et par lungebetændelser. Langt de fleste er raske, men en sjælden gang er svaret på ja/nej undersøgelsen, at patienten muligvis har lungekræft, siger Frede Olesen og påpeger, at denne opgave skal ligge på sygehusene.

- De skal servicere og undersøge de patienter, der henvises fra almen praksis til en enkelt undersøgelse, uden at patienten skal ’indskrives’ på sygehuset, siger han.

Ja eller Nej

’Ja-Nej-klinikker’ kalder Frede Olesen den ekstra undersøgelsesmulighed, der er brug for.

- Der skal ikke være besværlige procedurer eller bureaukrati. Lægen skal kunne sende sin patient afsted her og nu til relevante undersøgelser. Det hele skal være så simpelt som muligt, så patienten hurtigt kan få svar på, om der er tale om kræft eller ej. Og hvilke undersøgelser lægerne skal kunne henvise til, er noget vi må løse ved dialog, efteruddannelse og adgang til ny teknologi, siger Frede Olesen. 

Han mener, at hvis systemet trimmes og udvikles, vil det give en væsentlig aflastning på sygehusene, så de højt specialiserede læger blandt andet kan koncentrere sig om de vanskelige tilfælde. 

Seks ud af ti patienter henvises ikke til et kræftpakkeforløb

En undersøgelse fra Aarhus Universitet har netop vist, at 60 pct. af kræftpatienterne ikke passer ind i en kræftpakke, når de henvender sig hos den praktiserende læge med de allerførste symptomer. 

- Her kan Ja-Nej-klinikker blive en særdeles vigtig spiller, for data viser, at det er med de simple ja-nej-undersøgelser, at vi tidligt kan finde en meget stor del af de kræfttilfælde, der ikke i første omgang passer i en kræftpakke, siger Frede Olesen.

På sigt – bedre overlevelse

Kræftens Bekæmpelses bud på en trebenet strategi for diagnoser vil gøre, at de mange patienter vil få deres sygdom opdaget på et langt tidligere stadie. Og det vil på længere sigt betyde bedre overlevelse. 

Kræftens Bekæmpelse arbejder på at få en kræftplan 4. Heri skal den trebenede strategi for diagnoser indgå.

Af Jytte Dreier

Seks ud af ti kræftpatienter henvises ikke til et kræftpakkeforløb

 
Besøg cancer.dk

 

Læs om neuroendokrine tumorer på cancer.dk

 

Besøg cancer.dk