Forsker i Kræftens Bekæmpelse får 50 millioner til 'drømmeprojekt'

07-10-2014
Det er en meget glad professor Marja Jäättelä, som nu modtager en stor bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond. Hun skal lede et nyt center for forskning i kræftcellernes mysterier og særlige overlevelsesmekanismer i Kræftens Bekæmpelse.

Professor Marja Jäättelä får 50 millioner kroner af Grundforskningsfonden til sit 'drømmeprojekt' og skal lede det ny forskningscenter.

Marja Jäättelä er verdenskendt for sin banebrydende forskning indenfor kræftcellernes livsprocesser. Hun har for nyligt vist, at en lang række 'gamle' og velkendte lægemidler mod andre sygdomme også ser ud til at bekæmpe kræft. Hendes resultater blev for nyligt offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Cancer Cell.

En milliard fra Grundforskningsfonden

Center for Autophagy, Recycling and Disease (CARD) er navnet på det nye forskningscenter, som etableres under Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Det nye CARD center er et af 12 forskningscentre, som skal oprettes i Danmark. Der er afsat i alt godt en milliard kr., som nu uddeles af Danmarks Grundforskningsfond.

Forskernes 'drømmeprojekter'

- Grundforskningsfonden giver penge til ansøgeres 'drømmeprojekter'. Det gør den, fordi det er en klog investeringsstrategi. De optimale rammer for banebrydende forskning skabes ved at lade de bedste forskere prøve kræfter med de problemer, de brænder mest for. Når ansøgerne forfølger deres drømmeprojekter ved vi, at det skaber exceptionelle resultater, og hvem ved måske også en nobelpris en dag, siger Thomas Sinkjær, professor og direktør for Danmarks Grundforskningsfond.

Marja Jäättelä er kendt som en kreativ forsker og leder til daglig en af Kræftens Bekæmpelses forskningsenheder "Celledød og metabolisme"

I denne ansøgningsrunde har fonden modtaget 186 tilkendegivelser fra interesserede forskere. Heraf blev 30 inviteret til at indsende en fuld ansøgning. Ud af disse blev 12 projekter udvalgt som de bedste 'drømmeprojekter'.

- Jeg er naturligvis meget glad og taknemmelig for at vores projekt blev udvalgt, siger professor Marja Jäättelä. Med de 50 millioner kr. fra Grundforskningsfonden kan vi realisere en gammel forskerdrøm om at sætte ekstra turbo på en meget spændende gren af kræftforskningen, som hedder autofagi, og som spiller en vigtig rolle i vores forståelse af kræftsygdomme.

Selvspisning

Autofagi kaldes også selvspisning og foregår hele tiden i cellerne. Autofagi kan sammenlignes med et rengøringsselskab, som kører rundt og fjerner affald fra cellerne. Autofagi er også med til at hæmme, at raske celler udvikler kræft. Desværre hjælper autofagi også kræftcellerne til at overleve.

Marja Jäättelä håber, at det nye CARD center kan give os en større forståelse for processerne bag autofagi. Hvad sker der præcist inde i cellerne; hvordan fungerer disse komplekse livsprocesser med autofagi og cellernes kontrolsystemer mod skader på cellerne?

Centret skal også arbejde for, at den ny viden i fremtiden konkret kan omsættes til bedre kræftbehandlinger.

Begejstring i Grundforskningsfonden

Liselotte Højgaard, professor og formand for Danmarks Grundforskningsfond, er begejstret for den enorme talentmasse, der har vist sig i de ambitiøse og originale ideer, som denne ansøgningsrunde har produceret.

- Ansøgningerne, vi har modtaget i denne runde, er fremragende, og jeg er overbevist om, at de nye centre vil bidrage væsentligt til vækst og velfærd i Danmark med originale og innovative tilgange til en bred vifte af vigtige forskningsspørgsmål, siger hun.

Af journalist Bodil Kofoed

Læs mere om Danmarks Grundforskningsfond

Læs mere om forskning i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Center for Autofagi
  • Center for Autophagy, Recycling and Disease (CARD) etableres for seks år med mulighed for forlængelse.
  • Centret ledes af professor Marja Jäättelä i samarbejde med forskningsleder Francesco Cecconi.
  • Centret får til huse i Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse og vil bestå af en gruppe af forskere med stor erfaring og kompetencer indenfor den gren af kræftforskningen, som har fokus på autofagi og cellernes livsprocesser.
 
Besøg cancer.dk

 

Læs om neuroendokrine tumorer på cancer.dk

 

Besøg cancer.dk