Bekymrende forskel i regionernes kræftbehandling

15-05-2014
Kræftpatienter får forskellig behandling af deres sygdomme rundt i landets regioner. Mens lægerne i en region fortrækker en type behandling, foretrækker deres kolleger en anden i andre regioner. Ydermere er der store forskelle på, hvor hurtige regionerne er til at få deres kræftpatienter i behandling. Det viser en netop offentliggjort rapport fra Statens Serum Institut. Kræftens Bekæmpelse finder det bekymrende, at patienter tilsyneladende ikke får den bedste behandling.

Skal kræft behandles med kirurgi, stråler eller medicin? Det er lægernes opgave sammen med patienten at finde den bedste behandling. Forskellige kræftformer kræver forskellig behandling. Men samme kræftform bør normalt gives samme behandling. Det er ikke tilfældet ifølge Statens Serum Instituts nye rapport. Den viser, at behandlingen afhænger af, hvilket sygehus patienten bliver behandlet på.

I Region Hovedstaden opereres 92 procent af patienterne med af primær leverkræft. Mens lægerne i Midtjylland i stedet foretrækker medicinsk behandling til 85 procent af patienterne.
Tilsvarende kan man se, at 52 procent af patienterne med prostatakræft i hovedstaden bliver opereret, mens lægerne i resten af landet primært vælger at benytte medicinsk behandling mod prostatakræft.

- Det er bekymrende, at der tilsyneladende er så store forskelle i kræftbehandlingen på landets sygehuse. Vi forventer derfor, at kræftlægerne bruger tallene til at sikre alle den rigtige og bedste behandling. Rapporten viser tydeligt, at der prioriteres forskelligt på landets sygehuse. Der må findes et fælles svar, hvad der er den bedste behandling. Vi forventer, at Kræftstyregruppen og Sundhedsstyrelsen hurtigt følger op på disse forskelle, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Kræftens Bekæmpelse er tilfredse med det nye overvågningssystem af kræftområdet. Det giver bedre overblik og giver ledelserne i regionerne god mulighed for at følge kræftområdet.

- Vi håber, at vi vil se betydelige fremgang i det kommende år – og det er vores forventning, at der i stigende grad skal være fokus på kvaliteten i kræftbehandlingen, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Det er første gang, at sundhedsmyndighederne kommer med en samlet gennemgang af et års overvågning af kræftbehandlingen. Og rapporten viser, at der ved årets afslutning kan ses en svag forbedring i at få bragt kræftpatienterne frem til behandling. Trods fremgangen får hver fjerde patient stadig ikke behandling til tiden, og det kan forringe den enkelte patients mulighed for overlevelse.

Men landsgennemsnittet dækker over endog meget store regionale udsving i, hvor hurtigt patienterne kommer i behandling. Det kan især ses inden for hoved- halskræft, lungekræft og blærekræft.

Når det kommer til lungekræft får 72 procent af nordjyderne den kirurgiske behandling til tiden, hvor kun 54 procent får det i Region Sjælland. Og det hele vender så rundt, hvis man kigger på medicinsk behandling ved lungekræft. Her klarer Nordjylland sig dårligt med 54 procent, mens Region Sjælland til gengæld er oppe på, at 75 procent af patienterne får behandling til tiden.

- Det er ikke rimeligt, at der er så store forskelle landet over, og at der stadig er så mange patienter, der kommer for sent i behandling. Regionerne må hjælpe hinanden, så alle patienter kan kommer hurtig i behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen.


Eksempler på regionale forskelle i kræftbehandling: 

Andel af patienter i regionen som får enten behandling med operation, medicin eller stråler

Kræft i blæren:

Behandlinng med operation Medicinsk behandling

Stråle-
behandling

Region Hovedstaden 74 18 7
Region Syddanmark 50 33 16


Hoved- og Halskræft:

Behandling med operation Medicinsk behandling Stråle-
behandling
Region Midtjylland 37 2 61
Region Nordjylland 46 5 49
Region Hovedstaden 52 3 45

 

Lungekræft:

Behandling med operation Medicinsk behandling Stråle-
behandling
Region Hovedstaden 28 56 15
Region Syddanmark 16 57 28

 
Besøg cancer.dk

 

Læs om neuroendokrine tumorer på cancer.dk

 

Besøg cancer.dk